Den 20-årige Mads Christensen fra Aalborg går på den erhvervsfaglige studentereksamen (EUX). Det betyder, at han får en studentereksamen, mens han samtidig bliver automekaniker.
- Jeg tog den form, fordi jeg følte, at det er klogest, så jeg har nogle flere muligheder, hvis jeg gerne vil læse videre. Hvis jeg tog en ren erhvervsuddannelse, ville jeg lukke for mange døre, siger Mads Christensen.
Fagligt havde han det let i folkeskolen, og han overvejede da også at tage en ren gymnasial uddannelse. Men han er ud af en familie, hvor både hans far, onkel og bedstefar arbejdede i bilbranchen, så for ham var det naturligt at gå den vej.
- Mekanikerfaget har altid fanget mig. Det har jeg villet være hele mit liv. Som barn var jeg meget med min onkel på værkstedet, hvor jeg fik nogle gamle biler at skrue på, fortæller han.
"Skolerne taler ikke sammen"
Mads Christensens uddannelse strækker sig over fem år og er delt op, så han skiftesvis er på gymnasiet og mekanikerskolen. Om et år står den på studenterkørsel, og om to år er der svendegilde.
Det var tilbage i 2010, at unge første gang som en del af et pilotprojekt fik muligheden for at kombinere en gymnasial uddannelse med en erhvervsuddannelse. I dag findes der mange forskellige EUX-linjer, og de kan tages på uddannelser i hele landet.
Men selvom uddannelsen altså har kørt flere år, oplever Mads Christensen, at de to skolesystemer ikke taler sammen.
- Strukturen er ikke på plads. Når jeg er på mekanikerskolen, fungerer det godt, men så får jeg lige pludselig besked om, at jeg skal møde på gymnasiet, uden at det har stået i skemaet. Der mangler kommunikation mellem skolerne, siger han.
Frem mod kommunalvalget d. 16. november sætter A4 Medier fokus på valgdeltagelsen blandt unge på erhvervsuddannelserne. Den har nemlig tidligere ligget lavt. Til folketingsvalget var det kun godt en tredjedel af erhvervsskoleeleverne, der stemte.
A4 Medier vil synliggøre, at lokalpolitik er nærværende - også for unge. Det gør vi blandt andet gennem korte artikler, der belyser forhold, som berører erhvervsskoleeleverne.
Vil du følge med i kampangen? Skriv dig op til nyhedsbrevet her.